torstai 12. helmikuuta 2015

Vastuullisemman (muodin)kuluttajan lista

Blogini on nyt kuukauden vanha. Kuukaudessa olen ottanut pieniä askeleita kohti vastuullisemmaksi kuluttajaksi ja suosinut ostoksissa suomalaisia tuotteita. Uusia kotimaisia vaate- ja kenkämerkkejä olen saanut selville ja toivottavasti onnistunut tuomaan niitä muidenkin tietoisuuteen. Tästä on hyvä jatkaa.
Tämän päivän posti toi kotimaista muotia
Olen koonnut tälle päivälle omaksi iloksi (ja toivottavasti muidenkin hyödyksi) vastuullisemman kuluttajan listan. 

1. Tiedä mitä omistat (Käy läpi vaatevarastosi mielellään sovittamalla kaikki vaatteet. Jätä vaatevarastoon VAIN ja AINOASTAAN sellaiset vaatteet, jotka istuvat, joista pidät ja joita TODELLA käytät.) 

2. Kierrätä tarpeeton tavara (Vie tarpeeton tavara kirpparille ja/tai anna hyväntekeväisyyteen.) 

3. Osta VAIN mitä todella tarvitset (Vaateinventaarion jälkeen tiedät mitä omistat, joten voit tehdä listan mitä vaatevarastosi on vailla. Pyri välttämään heräteostoksia.) 

4. Osta käytettynä, mikäli mahdollista (Käytettynäkin kannattaa ostaa vain mitä todella tarvitsee, eikä vain koska tuote on halpa, eroon "Sulo Vilen syndroomasta" siis.)

5. Suosi kotimaisia tuotteita (Ostamalla suomalaisia tuotteita luot työpaikkoja Suomeen ja voit varmistua tuotteiden alkuperästä.)

6. Suosi laadukkaita materiaaleja (Ostamalla laadukasta, säästää ajan myötä rahaa. Kannattaa panostaa määrän sijaan laatuun.)

7. Selvitä tuotteiden alkuperä (Ota yhteyttä vaatevalmistajiin sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta ja tiedustele tuotteiden valmistuksesta. Tuotannossa pitäisi olla läpinäkyvyyttä, jotta tuotteiden vastuullisuudesta olisi varmuus.)

8. Hoida tuotteet ohjeiden mukaan (Noudata pesu- ja hoito-ohjeita, jotta tuotteet pysyisivät mahdollisimman pitkään hyvänä.)

9. Korjaa, tuunaa ja uudista (Käytä kengät, nahkalaukut ja -vyöt suutarilla, kun ne vaativat korjausta. Tuunaa vanhoista vaatteista uutta.)

10. Osta palveluita tavaran sijaan, erityisesti lahjaksi (Kampaamokäynti, kosmetologin tekemä hemmotteluhoito tai hieronta piristää itseä ja lahjansaajaa.)

Nämä ohjeet kun pitää mielessä ja noudattaa, ollaan jo pitkällä vastuullisena kuluttaja. 

Terkuin,
Mrs. HeyDahl 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti