lauantai 18. huhtikuuta 2015

Juhla-asu sinulle tehty

Tapasin Aurora Raiskisen muotinäytöksen jälkeen takahuoneessa Lasia ja Muotia tapahtumassa. Meillä oli mukava juttutuokio, ja olin myöhemmin Auroraan yhteydessä sähköpostilla kysyen muutamia kysymyksiä liittyen hänen suunnittelutyöstä, inspiraation lähteistä sekä pukujen materiaaleista ja hinnoista. Myös uniikkiasujen ekologisuus kiinnosti minua.
Aurora Raiskinen 
Lasia ja Muotia tapahtumassa 28.3.2015


Revelations Oy


Aurora Raiskinen on Revelations Oy yrityksen vaatesuunnittelija. Yritys on perustettu Hämeenlinnassa vuoden 2010 lopussa. Yrityksessä valmistetaan ateljeetyönä uniikkeja juhla- ja hääasuja asiakkaiden toiveiden mukaan.
Revelations Couture

Inspiraatio


Auroralle inspiraatio vaatteiden suunnitteluun tulee pitkälti musiikista ja 50-luvun filmitähtien tyylistä. Aurora on viettänyt lapsena paljon aikaa muusikko-isän seurassa kansallisoopperan kulisseissa ja äitinsä filmitähtileikekirjoja selaillen. Marilyn Monroen, Sophia Lorenin, Brigitte Bardonin ym. valkokankaan kaunottarien tyylien lisäksi Auroraa inspiroi ympäröivä luonto, historia, pukuhistoria ja fantasiamaailma.  

Tyylisuuntana Art Noveua sekä synkät ja tummat sävyt inspiroivat Auroraa enemmän kuin romanttiset ja hempeät sävyt. Asiakkaille suunnitellessa mittatilaustyönä asua itse asiakas on suurin inspiraationlähde. Aurora haluaa selvittää kuka asiakas on ja mistä hän tykkää. Siten saa suunniteltua juuri oikean puvun asiakkaalle.

 

  

Materiaalit


Auroraa inspiroi myös itse materiaali. Materiaaliorientoituvana hän saattaa viettää tuntikausia näpertäen ja testaten erilaisia kankaita, pitsejä, nauhoja ja helmiä kokeillen erilaisia yhdistelmiä.

Materiaalit ja niiden alkuperä ovat erittäin tärkeitä Auroralle. Hän tilaa suurimman osan kankaista suoraan valmistajilta, joiden taustat ovat tiedossa. Ihanan laskeutuvat huntutyllit tulevat Italiasta, laadukkaat käsinkudotut pitsit ja kankaat Ranskasta tai Englannista. Kankaat tulevat pääosin Euroopan sisältä.
Luonnonkuituja käytetään mahdollisimman paljon etenkin pukujen sisäosissa estämään hiostumista ja sähköistymistä. Tällä hetkellä suunnittelutyössä kiinnostavat hyvin laskeutuvat ja kevyet kankaat graafisten ja jäykempien materiaalien sijaan.

Kierrätysmateriaaleja Auroran suunnittelemissa puvuissa on aina silloin tällöin. Esimerkiksi kirjailija Sofi Oksasen vuoden 2014 linnanjuhlien puvun pitsit olivat 40-luvulta, jotka olivat odottaneet oikeaa käyttötarkoitustaan vuosikaudet. Aurora toteaa: ”Jos löydän kierrätyskeskuksesta, vanhan tavaran liikkeistä tai kirpputoreilta jotakin mielenkiintoista; pitsiä, nappeja, nauhaa, kangasta, se yleensä lähtee mukaani, sillä koskaan ei tiedä, koska tarvitsen juuri sellaista valmistuvaan pukuun. Tälläkin hetkellä työn alla on pitkälle kierrätysmateriaaleista valmistuva steampunk- teemainen hääpuku.”

Revelation Couture Eva

Mittatilauspuvun suunnittelu


Suunnittelu lähtee aina liikkeelle haastattelu- ja juttutuokiosta, jossa käydään läpi niin perinteiset linjat, väri- ja materiaalitoiveet kuin keskustellaan myös asiakkaan kiinnostuksen kohteita, toiveista ja unelmista siinä missä musiikkimaustakin. Aurora toteaa, että ”Moni asiakas onkin nauranut, mitä teen sillä kaikella nippelitiedolla, mutta minulle ne ovat työvälineitä, keinoja päästä toisen ihmisen nahan alle.”

Aurora eläytyy täysin suunnittelutyöhönsä, sillä piirrospöydän ääressä hän saattaa kuunnella asiakkaan lempimusiikkia, käy läpi asiakasta kiinnostavia asioita niin kuvina kuin teksteinäkin. Siltä pohjalta Aurora alkaa ideoida luonnoksia. Myös asiakkaan vartalo, sen mittasuhteet vaikuttavat suunniteltaviin malleihin. Vaatteen tulee korostaa ihmisen parhaita puolia, tuoda ne oikealla tavalla esiin.

Näiden tietojen pohjalta Aurora suunnittelee useamman luonnoksen, josta moni löytää suoraan jo mieleisensä mallin. Mikäli idea ei ole vielä timantinkirkas, ideaa hiotaan vielä eteenpäin. Voi olla, että asiakas pitää toisen mallin helmasta ja taas toisen yläosasta, ja nämä ideat voidaan hitsata yhteen. Suunnittelua jatketaan, kunnes idea on kristallinkirkas ja asiakkaalle juuri sen oikean puvun luonnos valmiina.

Uniikin juhla-asun hinta


Tiedustelin myös minkä hintainen uniikki asiakasta varten suunniteltu hää- tai juhlapuku on. Mittatilaustyönä tehty puvun hinta vaihtelee materiaalista, mallista, yksityiskohdista ja käsityön määrästä riippuen. Revelationsin uniikeiksi suunniteltujen pukujen hinnat alkavat 1500 eurosta. Keskihinta on noin 1700–2300 euroa. Hinta sisältää puvun suunnittelun, materiaalit, mittojenotot, kaikki tarvittavat sovitukset ja valmistustyön.

Kaikki Revelationsin puvut valmistetaan kotimaisena, korkeatasoisena ateljeetyönä. Unelmien juhla-asu on mahdollista maksaa myös sopimuksen mukaan osissa. Aurora toteaa, ettei halua kenenkään joutua luopumaan haaveidensa asusta vain sen takia, ettei juuri nyt ole varaa.

Aurora Raiskisen suunnittelema asu
Lasia ja Muotia Tapahtumassa 28.3.2015

Uniikin asun ekologisuus


Uniikki asukin voi olla ekologinen. Materiaalivalinnat ovat kaiken A ja O. Halvin kangas ei ole useinkaan kaikkein järkevin vaihtoehto niin sen käytettävyyden, laadun ja kestävyyden kannalta.  Materiaalin ei tarvitse olla kalleimmasta päästä ja kuten kaikessa, se kultainen keskitie on tässäkin varsin varteenotettava vaihtoehto. Vaikka Aurora huolehtii käytettävien materiaalien taustasta jo etukäteen, voi omaa hiilijalanjälkeä ja kankaan eettisistä puolista aina miettiä ja selvittää. Huollettavuus on käyttövaatteen kohdalla tärkeää, jolloin se todella pysyy käytössä, eikä kaapin uumenissa.

Useasti jo suunnitteluvaiheessa mietitään puvulle jatkokäyttöä. On sääli, jos vaikka hääpuku jää kaappiin yhden käyttöpäivän jälkeen. Usein asiakkaalle ehdotetaan voisiko juhla-asun olla moniosainen, jolloin siitä osia voisi käyttää toisten vaatteiden kanssa, joten käyttöä asulle olisi enemmän kuin yhden päivän. 

Juhla-asulle on myös mahdollista tehdä juhlien jälkeen tuunausta, jolloin vaatteesta saadaan uudenlainen, toisenlaisiin juhliin tai tarkoituksiin. Esimerkiksi hääpuvun laahuksesta tai hunnusta voidaan tehdä vauvalle kastemekko. Minusta ainakin tämä kuulostaa ihanalta idealta. Hääasun helmaa voidaan lyhentää tai väriä muuttaa, jolloin puvusta saa taas aivan uudenlaisen käyttövaatteen.

Uniikin juhla-asun hankinta


Revelationsin pukuja voi ostaa Töölössä sijaitsevasta Fitting Roomista (Mechelininkatu 23, 00100 Helsinki). Fitting Room on sopimuksen mukaan avoinna, ja suunnittelutapaamiseen kannattaa varata hyvissä ajoin aika (044-3434644 tai aurora@revelations.fi). Tällä hetkellä koko 2015 on jo täysin varattu, mutta vuoden 2016 puolelle on jonkin verran tyhjiä aikoja vielä vapaana.

Joten jos sinulla on ensi vuodelle tiedossa häät ja jonkin muu tilaisuus, johon haluat hankkia uniikin juuri sinulle suunnitellun juhla-asun, kannatta olla yhteydessä Aurora Raiskiseen ja olet askeleen lähempänä unelmiesi juhla-asua.

Terkuin,

Mrs. HeyDahl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti