keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Hyvän mielen vaatekaappi

Päivät ja viikot viilettävät vauhdilla ja toukokuun viimeisiä päiviä viedään. Mitä ihmettä, vastahan tämä kuukausi alkoi? Tai siltä ainakin minusta tuntuu. Opiskelu ym. jutut ovat pitäneet minut kiireisenä koko kuukauden. Kiireiltäni en valitettavasti päässyt Pre Helsinki tapahtumaan, mutta ensi vuonna varaan kalenterista ehdottomasti aikaa ko. tapahtumaa varten.

Ajattelin tänään esitellä yhden viimeaikaisista kirpputorilöydöistäni. Löysin onnekseni Rinna Saramäen kirjoittaman Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan, jonka olen lukenut jo aiemmin, lainaten sen kirjastosta. Kyseinen kirja on ollut hankintalistalla, sillä se on todella kattava paketti vastuullisempaan vaatekaappiin.

Kirjan avulla ratkaistaan lähes jokaisen naisen isoin vaateongelma eli Mitä laittaa päälle, kun mulla ei ole mitään vaatteita (vaikka vaatekaappi on täynnä vaatteita, joista osaa ei muista edes omistavansa). Tämän ongelman ratkaiseminen olisi todella helpottavaa: se säästäisi aikaa, hermoja ja myös rahaa. Aion todella pureutua tähän ongelmaan ja yrittää saada toimivan ja vastuullisen vaatekaapin, tai siis vaatekaapin sisällön. 



Pärjäisitkö sinä 33 vaatekappaleella? Tuntuu äkkiseltään todella vähältä määrältä, mutta jos kaikki vaatekappaleet ovat yhdistettävissä keskenään, eri asujen määrä on suuri. Kirjan idea vaatekaapin kaaoksen kesyttämiseen on hyvin yksinkertainen. Vaatekaapista tulisi valita 33 vaatetta, joihin pukeutuu kolmen kuukauden ajan. Luku pitää sisällään vaatteet, kengät, laukut, korut ja muut asusteet. Tähän lukuun 33 eivät sisälly alusvaatteet, yöpuku, urheiluvaatteet sekä kotiasu eikä vihki/kihlasormus tai muu vastaava päivittäisessä käytössä oleva koru. Loput vaatteet, kengät ja asusteet viedään säilytykseen, kunnes sieltä haetaan "uusia" vaatteita vuodenajan mukaan (3 kuukauden kuluttua), kuitenkin niin että vaatteiden määrä säilyy samana. Aion kokeilla tätä 33 vaatekappaleen toimivuutta ja kerron sitten kuinka se toimi. 

Hyvän mielen vaatekaappi -kirja pureutuu myös vaateteollisuuden ja erityisesti halvan kertakäyttömuodin aiheuttamiin ongelmiin ja seurauksiin. Eettisyys vaatteissa onkin yksi kirjan kantavista teemoista. 

Kirjasta saa tietoa vaatteiden materiaaleista ja oppii tunnistamaan laadun, johon todella kannattaa santsata. Laadukas vaate tai kengät tulevat ajan kanssa huonolaatuisia tuotteita halvemmaksi. 



Vaatehuolto on tärkeää vaatteiden ekologisuuden kannalta. Kirja neuvookin miten eri materiaalista valmistettuja tuotteita kannattaa hoitaa, jotta niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Hyvän mielen vaatekaappi kannustaa korjaamaan, tuunaamaan ja kierrättämään, jotta materiaalien osalta käyttöikä pitenee edelleen. Kirjassa huomioidaan hyvin ympäristöasiat. Meillä kuluttajilla on melkoinen vastuu vaatteiden pesun aiheuttamista ympäristövaikutuksista ja näihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota. 

Voin lämpimästi suositella Hyvän mielen vaatekaappi -kirjaa kaikille niille, jotka haluavat tietää vastuullisista vaatteista ja luoda omaa tyyliä. 

Terkuin,
Mrs. HeyDahl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti