tiistai 2. kesäkuuta 2015

Vaatteen uusi elämä

Se on kesä nyt, kun kesäkuu käynnistää virallisesti kesän. Toivottavasti kelit suosivat ja mukavalta näyttää sää ainakin juuri nyt. Odotan jo innolla kotimaisten mansikoiden kypsymistä, juhannusta, vesisotaa nurmikolla lasten kanssa ja löhöilyä riippukeinussa hyvän kirjan kera. Talviturkkikin on vielä heittämättä, mutta se pysyy vielä hetken harteilla, kun vesi on vielä liian kylmää minunlaiselle vilukissalle.
Hollantilaiset mansikat jo maistuivat,
mutta ei ole kotimaisen voittanutta.
Ajattelin käsitellä tänään hieman kierrätysteemaa ja vaatteiden uusiokäyttöä. Meillä on Suomessa onneksi useita yrityksiä, jotka hyödyntävät vaateteollisuuden ylijäämä- ja kierrätysmateriaaleja. Yksi ylijäämämateriaaleista vaatteita valmistama yritys on Second Chance. Yritys on perustettu vuonna 2008 ja sen arvoja ovat vahvasti eettisyys, ekologisuus ja kotimaisuus. Second Chance vaatteet ommellaan Suomessa pieninä tuotantoerinä. Ylijäämämateriaali on Suomessa neulottua ja värjättyä neulosta. 

Second Chance vaatteet ovat herkullisen ja kesäisen värisiä. Näissä vaatteissa olisi mukava viettää helteistä kesäpäivää niin kaupungilla, mökillä kuin vaikkapa puutarhajuhlissa. 
Front
Lilja-neulosmekko
Front
Iina-neulospusero

Front
Gabriella-neuloshaalari
Front
Fredrika-neulosmekko

Front
Sara-neulosmekko
Second Chance tuotteita on saaatavilla verkkokaupasta ja osoitteesta Fiskarsintie 28, 10470 Fiskars. Lisäksi on muutamia jälleenmyyjiä, jotka löytyvät täältä. Second Chance mallistossa on myös kodintekstiileitä, lastenvaatteita ja asusteita. Kannattaa käydä tutustumassa yrityksen nettisivuilla tarkemmin. 

Ylijäämä- ja kierrätysmateriaalien käyttö on vastuullista ja ekologista. Kun ylimääräinen tai vanha materiaali saa uuden elämän vaatteena, asusteena tai kodintekstiilinä, lisää se materiaalin elinkaarta ja pienentää sen ympäristövaikutuksia. Ensi vuonna tulee voimaan laki, joka kieltää orgaanisen jätteen sijoittamisen kaatopaikalle. Tämä tarkoittaa, ettei myöskään tekstiilijätettä saa heittää sekajätteen sekaan kaatopaikalle vietäväksi. Uusi laki kannustaa meitä kuluttajia miettimään tekstiilien laatua sekä vaatteiden uusiokäyttöä. Monet hyödyntävät jo nyt vanhoja t-paitoja siivouksessa tai auton vahausliinoina, mutta missä muussa vanhoja vaatteita voisi hyödyntää? 

Viirinauha, joka on tehty vanhoista kauluspaidoista.
Kesäisin kierrätysterkuin,
Mrs. HeyDahl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti