maanantai 15. kesäkuuta 2015

Pyykkipäivä

Oikeaoppinen vaatteiden huolto ja pesu ovat oleellinen osa vastuullista vaatekaappia. Ympäristöä kuormittavat veden- ja sähkönkulutuksen lisäksi pesu- ja huuhteluaineiden mahdolliset ympäristövaikutukset. Vastuullinen kuluttaja noudattaa aina vaatteiden pesuohjeita, pesee vain täysiä koneellisia sekä suosii ekopesuaineita. Joskus pelkkä vaatteen tuulettaminen riittää puhdistukseksi. Esimerkiksi villavaatteet puhdistuvat hyvin tuulettamalla ja hyötyvät vähäisistä vesipesuista. Oikein hoidettuna vaatteet säilyvät pidempään. 



Näin lapsiperheessä, jossa myös urheillaan paljon, pesukone on päällä lähes päivittäin. Pyrin kuitenkin pesemään vain täysiä koneellisia ja suosin ympäristömerkillä varustettuja pesuaineita. Huuhteluaineita käytän, vaikka monet pitävät niitä ihan turhina ja ylimääräisinä kemikaaleina. Tykkään pyykistä joka tuoksuu paitsi puhtaalle myös ihanalle. Huuhteluaineen käyttöä pitäisi kyllä vähentää, jotta olisin entistä vastuullisempi kuluttaja.
Pyykkitupa - Laundry room

Vaatteiden pesun osuus niiden elinkaaren energiakulutuksesta on suurempi kuin niiden tuottaminen, kuljettaminen ja hävittäminen yhteensä. Meillä kuluttajilla on siis suuri vastuu vaatteen ympäristövaikutusten vähentämisessä. Voimme onneksi pienilläkin valinnoilla saada aikaan isoja muutoksia. Mitä me kuluttajat voimme sitten tehdä, jotta voisimme lisätä vaatteen käyttöikää ja vähentää vaatteen ympäristövaikutuksia? 

  • Yksi hyvä keino on pestä vaate vain jos se on likainen. Tuuletus kannattaa tehdä aina käytön jälkeen, jos kyseessä on muuten puhdas vaate. 
  • Kannattaa pestä vain täysiä (muttei liian täysiä) koneellisia.
  • Poista tahrat tuoreeltaan, niin et tarvitse voimakkaita tahranpoistoaineita.
  • Suosimalla ekopesuaineita on mahdollista pienentää vaatteiden pesun ympäristövaikutuksia.
  • Annostele pesuaine oikeamäärä. 
  • Karsimalla ylimääräiset kemikaalit pesusta pois kuten huuhteluaineet, pienentää ympäristövaikutuksia ennestään ja pidentää myös vaatteen käyttöikää. 
  • Vältä kuivausrummun käyttöä, sillä se on energiasyöppö ja lyhentää vaatteiden käyttöikää. (Meillä on kuivausrumpu, mutta en ole ikinä oppinut käyttämään sitä...)
  • Suosi A-luokan pesukoneita, kun hankit uuden pesukoneen.
  • Käytä mahdollisimman alhaisia lämpötiloja, mutta kuitenkin niin, että pyykki puhdistuu. 
Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle vastuullisessa vaatehuollossa. 



Lähteet: 
Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi, Atena (2014)
Martat http://www.martat.fi/kodinhoito/pyykki/

Pyykkiterkuin, 
Mrs. HeyDahl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti