maanantai 26. tammikuuta 2015

Vaateinventaariosta

Sain itsestäni tämä aamuna irti sen verran, että tein pienimuotoisen vaateinventaarion. Makutuomarina toimi reilun vuoden vanha poikani, joka kyllä keskittyi enemmän leikkimiseen kuin äidin vaatteista kommentoimiseen.

Mekkoinventaario
Vaatekaapista lähti pois vain kymmenen vaatetta, mikä on ihan hyvä merkki. Jos vaatekaapissa on säkkikaupalla vaatteita, joita ei pidä ja jotka lähtevät kierrätykseen, jossain on vastuullisena kuluttaja menty metsään. Yritän kapinoida kertakäyttökuluttamista vastaan ja välttää jatkossa tuotteiden ostamista vain koska ne ovat on edullisia. Tarkoitus on päästä eroon Sulo Vilenin "ostin kun halvalla sain" -syndroomasta, johon olen välillä sortunut.

Siirsin inventaariossa samalla selvästi kesävaatteita "varastoon". Näin kesätopit ja mekot eivät vie tilaa ja huomiota talvikauden vaatteilta. Marraskuisen Dubain reissun jäljiltä kesävaatteet olivat jääneet kummittelemaan tämän hetken käyttövaatteiden sekaan. Noin neljän kuukauden päästä niitä voikin taas alkaa kaivaa esiin ja laittaa talvivaatteet odottamaan uutta tulemista. Näin vaatekaappikin pysyy siistimpänä. 

Vaatekoreja siistissä järjestyksessä
Monilla on kaapissaan vuodesta toiseen tilaa viemässä ns. hyvien muistojen vaatteita. Se voi olla rippi- tai koulusta valmistujaismekko,  näissä vaatteissa tapasin mieheni ensimmäisen kerran, häämekko (tunnustan), suosikki bändin (tai lätkäjoukkueen) fanipaita jne. Eikä hyvien muistojen vaatteiden säilyttämisessä mitään vikaa olekaan, mutta onko vaatekaappi käyttövaatteiden seassa se oikea säilytyspaikka? Etenkin jos niitä vaatteita ei koskaan käytä, vaan ne ovat kuin muinaisjäänteet museossa.

Minulla on varastossa vaatelaatikko, johon olen laittanut vaatteet, jotka ovat minulle tärkeitä ja niihin liittyy hyviä muistoja, mutta joita en enää käytä. Laatikossa on mm. asu, joka minulla oli päällä, kun olin ensi treffeillä mieheni kanssa (ja voi sitä riemua, kun viime syksynä sovitin ko. vaatekertaa ja asu istui päälleni edelleen, kymmenen vuoden ja kahden lapsen jälkeen). Häämekko on kyllä vielä juhlavaatteiden joukossa vaatekaapissa, joten vaatekaapin siistimistä ja hyvien muistojen laatikon täyttämistä pitää vielä jatkaa.  

Hyviä ajatuksia kuluttamisesta kannattaa käydä lukemassa Roosa B. Design blogista. Aiheet Ajatuksia kertakäyttömuodista ja Tekstiilijätteen karu totuus ovat molemmat ajatuksia herättäviä. Tekstit tukevat mun ajatuksia siitä, että määrän sijaan pitäisi keskittyä laatuun ja hankkia vain sellaisia vaatteita, joita todella käyttää. Mitään keskinkertaisia, ihan kivoja vaatteita ei kannattaisi hankkia. Fiksusti ostamalla säästää myös rahaa, kun hankkii muutaman laadukkaan vaatteen, useamman hutiostoksen sijaan. Näillä ajatuksin kohti uutta viikkoa. Mukavaa viikkoa!

Terkuin,
Mrs. HeyDahl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti